Rol van betekenis

Spil1maandag 09 maart 2015

Een bijzondere raadsvergadering was het dinsdag 3 maart. Wat een mooi in memoriam voor Henk van Rhee werd er uitgesproken door burgemeester Marc Witteman. Henk heeft in de korte tijd dat hij werkzaam is geweest als wethouder op veel mensen een blijvende indruk gemaakt. Ik voelde mij vereerd met de mogelijkheid om ook kort enige woorden te mogen spreken. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om iets te belichten dat in alle toespraken nog niet aan de orde was geweest, dat het niet altijd even gemakkelijk was en waar het Henk uiteindelijk om te doen was. Je kunt de toespraken bekijken op RTV Stichtse Vecht

RTV Stichtse Vecht maakte gebruik van de mogelijkheid om met de raad in gesprek te gaan, 'Met de raad aan tafel'. Een mogelijkheid overigens waarvan best meer gebruik mag worden gemaakt. Gewoon eens vertellen waar jouw organisatie mee bezig is, welke vragen je bezig houden, welke ideeën je hebt voor de toekomst, zorgen die je met ons zou willen delen. En dat zonder meteen iets van de gemeente nodig te hebben. Maar wel om te laten weten dat je er bent, er toe doet. Maar goed RTV Stichtse Vecht maakte dus gebruik van deze mogelijkheid om de gemeenteraad te winnen voor hun idee van het zijn van een lokale omroep.

De nadruk lag op het multimediale platform en hoe dat de toekomst is voor lokale omroepen. Een centrale plek binnen een gemeente waar inwoners, organisaties, instanties, verenigingen en noem zo maar op hun videoboodschappen aan de bevolking van Stichtse Vecht kunnen delen. Op zich een geweldig mooi medium. Ik heb daar vooral twee vragen bij: 'Wat zijn de kerntaken van lokale omroepen?' en 'Is het een primaire taak van de overheid om een lokale omroep of zaken die daar dicht tegenaan liggen te bekostigen?' Is het in deze tijd, van transitie van taken en verantwoordelijkheden weer terug naar de inwoners, wel passend om een lokale omroep financieel te steunen bovenop de reeds beschikbare rijksbijdrage? Veel stichtingen zoals ook RTV Stichtse Vecht is, draaien op giften van donateurs. Ik begrijp dat aan die mogelijkheid, misschien ook dankzij mijn oproep, nu meer aandacht wordt gegeven.

Vrijdag ben ik met de provinciale fractie van de ChristenUnie wezen fietsen. De gehele tocht liep door het noordwestelijke deel van de provincie. Ik ben rond het middaguur opgestapt in Loenersloot. Via stops bij de familie Griffioen in Loenen, de penitentiaire inrichting in Nieuwersluis, Gunterstein in Breukelen en retraitecentrum De Spil (zie foto) op het landgoed Doornburgh van de Emmauspriorij in Maarssen weer terug naar Maarssenbroek. Wat een mooie plekken heeft onze gemeente toch. Daarvan zijn er die we niet zonder de provincie in stand kunnen houden. Ook daarom is het de moeite waard om te gaan stemmen op 18 maart. Niet alleen met het oog op de eerste kamer. Vooral ook omdat provincie en waterschappen een rol van betekenis spelen in ons huidige bestel.

« Terug

Reacties op 'Rol van betekenis'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.