Gelijkheid voor alles?

maandag 13 oktober 2014 19:45

Op donderdag 30 oktober a.s. wordt in het Bonifatiushuis de tweede Egbert Schuurmanlezing gehouden. Prof. mr. Tymen (T.J.) van der Ploeg zal deze verzorgen. Centraal staat daarbij de vraag hoe te komen tot een redelijke afweging bij de botsing van grondrechten, zoals bijvoorbeeld het recht op gelijke behandeling, vrijheid van godsdienst, etc.

Vanuit zijn vakgebied constateert de spreker dat door de (Nederlandse en de Europese) rechter de godsdienst- of verenigingsvrijheid nogal eens ten gunste van de gelijkheid wordt beperkt, dat terwijl er principieel geen rangorde van grondrechten bestaat. Zet deze seculiere benadering zich door - ook bij de uitvoerende overheid - of zijn er ook andere tendensen? Welke richting gaat Europa uit in dit opzicht? Hij zal pogen vanuit het privaatrecht tot een redelijke afweging bij de botsing van grondrechten te komen. Of moeten we het als christenen nu eenmaal niet hebben van mensenrechten?

Professor van der Ploeg is emeritus hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder vennootschaps- en rechtspersonenrecht  aan de Vrije Universiteit. Binnen zijn vakgebied was hij met name betrokken bij het verenigingen- en stichtingenrecht en het recht betreffende geloofsgemeenschappen (o.a.) kerkgenootschappen. Zijn afscheidsrede uit 2012 luidde: Vrijheid, gelijkheid en redelijkheid.

De jaarlijkse Egbert Schuurman lezing wordt georganiseerd door de kiesvereniging ChristenUnie Stichtse Vecht. Hiermee wil de kiesvereniging zowel het eigen nadenken over actuele politieke en maatschappelijke problemen bevorderen, als ook in bredere kring belangstelling hiervoor wekken.

De avond begint om 20:00 uur in het Bonifatiushuis, Kerkplein 18 te Breukelen

« Terug