'Goed' is het belangrijkste woord

goedSAMENleven podcast logo.jpgmaandag 27 december 2021 17:34

Ons verkiezingsprogramma draagt de titel 'goed SAMEN leven'. Deze woorden lijken voor de een misschien vanzelfsprekend voor de ander misschien onduidelijk. Uitleg heeft wel zin, want mogelijk ligt het toch net even anders dan je dacht. Het eerste deel van een drieluik over de titel van ons verkiezingsprogramma.

Wat voor de één goed is, is dat niet persé voor een ander. Sommigen zeggen dat 'goed' relatief is. 't Is maar hoe je het bekijkt. Maar is dat wel zo? Is er een absoluut 'goed'? Een 'goed' waaraan niemand twijfelt of waar niemand vraagtekens bij zet?

Niemand wil worden uitgesloten, worden gepest, honger leiden, verslaafd zijn of ziek zijn. De tegenovers van deze situaties noemen we 'goed'. Erbij horen, meetellen, te eten hebben, vrijheid en gezondheid. Desondanks komen mensen soms terecht in zo'n tegenovergestelde situatie, het 'niet goede' of zelfs 'het kwaad'.

Zonder het helemaal te kunnen duiden hebben we blijkbaar wel degelijk een gezamenlijk, absoluut beeld van wat 'goed' en 'niet goed' is. We putten blijkbaar uit eenzelfde bron wanneer het gaat om ons begrip van 'goed'. Het is die bron die we willen aanboren wanneer wij het in ons programma hebben over 'goed'.

Het kwaad maakt blijkbaar onderdeel uit van ons leven. Wij vinden dat, dat geen reden mag zijn 'goed' te relativeren, uit het oog te verliezen, of misschien zelfs te ontkennen. Wij willen blijven werken aan dat 'goede' dat ons als mensen bindt.

Misschien wel het kleinste woordje van de titel van ons programma maar wel het belangrijkste. Goed!

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht