Tekst zesde Schuurmanlezing over 'Democratie in Europa'

Roel Kuiper 2018 - Foto: Anne Paul Roukemavrijdag 24 mei 2019 10:46

Hoe is het met de democratie in Europa vandaag?

Op donderdag 23 mei heeft prof. dr. Roel Kuiper- fractievoorzitter ChristenUnie Eerste Kamer- in Breukelen de zesde Egbert Schuurmanlezing uitgesproken.
Hoe is het met de democratie in Europa vandaag? Voor veel Europeanen dient de democratie in Amerika vandaag niet als voorbeeld. Intussen worstelen zijzelf met hun eigen democratie. In Oost-Europese landen wordt gesproken over een ‘illiberale democratie’ die anders zou zijn dan de westerse democratie, en de rechtsstaat discutabel maakt. Overal in Europa bekritiseren burgers de Europese Unie vanwege een gebrek aan transparantie en een teveel aan bemoeizucht. Er wordt geklaagd over Europese instituties en er is sprake van ‘democratische vervreemding’. In tal van Europese landen leidt een mix van oude nationalistische ideeën en nieuwe externe dreigingen tot populistische en anti-Europese bewegingen.

Wat zeggen christenen van deze ontwikkelingen? Wat is hun bijdrage aan de democratie in Europa? Volgens de Tocqueville leveren christelijke denkwijzen een belangrijke bijdrage aan een kalme en gezonde democratie. Wat is de democratische zeggingskracht van christelijke politiek voor een stabiele toekomst van de Europeanen?  

Voor de volledige tekst van de lezing: Klik hier

« Terug

Reacties op 'Tekst zesde Schuurmanlezing over 'Democratie in Europa''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.