Vuurwerk

vuurwerkdonderdag 21 december 2017 13:33

Kwam de motie 'Vuurwerkvrije uitlaatgebieden' te laat? Tijdens het vaststellen van de agenda strandde de motie reeds vanwege de tijdigheid en uitvoerbaarheid.

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag dienden de fracties van Lokaal Liberaal en Het Vechtse Verbond de motie 'Vuurwerkvrije uitlaatgebieden' in. Tijdens het vaststellen van de agenda strandde deze motie reeds vanwege de tijdigheid en uitvoerbaarheid. Dit heeft onder andere te maken met de termijn waarop een dergelijk besluit kan worden gecommuniceerd en of de gewenste handhaving kan worden ingeregeld. In het kort komt de vraag van de motie erop neer of het mogelijk is om artikel 2.73 van de APV Stichtse Vecht te gebruiken om officiële hondenuitlaatgebieden aan te wijzen als vuurwerkvrije zone. Dus daar waar honden typisch en veelal ook onaangelijnd mogen worden uitgelaten, geen vuurwerk afsteken.

Wanneer is zo'n aanwijzing nou zinvol? In de gemeenteraad kan dat een stevige discussie opleveren. Want wie laat tijdens de jaarwisseling, dus zo rond 12 uur 's nachts zijn hond uit....? Ik denk dat veel hondenbezitters dat niet (zullen) doen, ook al staat het hen wel vrij natuurlijk. Of het verstandig is.....? Maar in de praktijk wordt natuurlijk al veel eerder, gedurende de dag, vuurwerk afgestoken. Ook daarvoor zou dan gelden dat je dat niet mag doen in of rond officiële hondenuitlaatgebieden.

Ik vraag mij bij dit vraagstuk en soms ook andere, af of de gemeenteraad een dergelijke aanwijzing wel moet doen en daarop dan handhaven om het gewenste resultaat te bereiken. We kunnen elkaar toch ook nog wel aanspreken op redelijkheid en gezond verstand? Iedereen kan toch met zichzelf afspreken met anderen rekening te houden? Wat is er voor nodig om geen vuurwerk af te steken op een plek waar honden los mogen lopen. En waar je hondenbezitters hun hond ziet uitlaten (ook al zijn zij aangelijnd) kunnen we toch ook gewoon rekening houden met elkaar? Dus bij deze een oproep aan alle vuurwerkliefhebbers: 'Hou ook rekening met honden en hun baasjes, ook al is de hond aangelijnd en loopt men er mee door de wijk. Even geen vuurwerk afsteken'.

De ChristenUnie-SGP wenst u gezegende kerstdagen en een voorspoedig 2018!

« Terug

Reacties op 'Vuurwerk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.