Tweede Egbert Schuurmanlezing

tymen van der ploegmaandag 01 december 2014 16:56

Op 30 oktober 2014 vond de Tweede Egbert Schuurmanlezing plaats in het Bonifatiushuis in Breukelen. Spreker Tymen van der Ploeg sprak voor een gevulde zaal met een aandachtig gehoor. Na de pauze vond een diepgaande en geanimeerde bespreking plaats.

Professor Van der Ploeg is emeritus hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder vennootschaps- en rechtspersonenrecht aan de Vrije Universiteit. Binnen zijn vakgebied was hij met name betrokken bij het verenigingen- en stichtingenrecht en het recht betreffende geloofsgemeenschappen (o.a.) kerkgenootschappen. Zijn afscheidsrede uit 2012 luidde: Vrijheid, gelijkheid en redelijkheid. Hierop heeft hij zijn lezing voor deze avond gebaseerd.

De avond werd om acht uur geopend met een Bijbellezing en gebed door Sander Griffioen, secretaris van de kiesvereniging Stichtse Vecht en één van de organisatoren van deze avond. Hierna gaf hij het woord aan Van der Ploeg. Vanuit zijn vakgebied constateert hij dat door de (Nederlandse en de Europese) rechter de godsdienst- of verenigingsvrijheid nogal eens ten gunste van de gelijkheid wordt beperkt, dat terwijl er principieel geen rangorde van grondrechten bestaat.

De eerste twee Egbert Schuurmanlezingen werden georganiseerd door de kiesvereniging ChristenUnie Stichtse Vecht. De kiesvereniging wil met de lezingen zowel het eigen nadenken over actuele politieke en maatschappelijke problemen bevorderen, als ook in bredere kring belangstelling hiervoor wekken. Komende Egbert Schuurmanlezingen zullen georganiseerd worden door het Provinciaal Bestuur van de ChristenUnie. De lezingen zullen ook in de toekomst plaatsvinden op een locatie in de gemeente Stichtse Vecht.

Hieronder kunt u de volledige lezing van Van der Ploeg downloaden als pdf.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Egbert Schuurmanlezing Tymen van der Ploeg102,9 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Tweede Egbert Schuurmanlezing'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.