ChristenUnie-SGP vraagt aandacht voor laaggeletterdheid

maandag 16 september 2013 17:13

De ChristenUnie-SGP is voornemens om een motie in te dienen waarin zij aandacht vraagt voor een gestructureerde aanpak van laaggeletterdheid in de gemeente Stichtse Vecht. Maar ook zal zij zelf haar steentje hieraan bijdragen.

Afgelopen week was het de Week van de Alfabetisering. Op basis van landelijke cijfers mag worden aangenomen dat er in de gemeente Stichtse Vecht meer dan 6000 laaggeletterden wonen. Geletterdheid is een randvoorwaarde voor een gezonde, veerkrachtige, welvarende en duurzame samenleving waarin alle burgers actief deelnemen. Ook in Stichtse Vecht streven we naar een samenredzame samenleving. Dat is een samenleving waar je er niet alléén voor staat maar waaraan je wel ook individueel een steentje kunt bijdragen.

Op dit moment is niet inzichtelijk of er plannen zijn en welke dat zijn om laaggeletterdheid in Stichtse Vecht te lijf te gaan. Op de website lezenenschrijven.nl/gemeenten steekt de gemeente Stichtse Vecht met een grijs vlak schril af tegen al die gemeenten waar wel in kaart is gebracht wat er aan initiatieven is op het gebied van alfabetisering.

Daarom is de ChristenUnie-SGP voornemens om tijdens de raadsvergadering van 1 oktober as. een motie in te dienen waarin zij (ook) de gemeente zal oproepen mee te werken aan een gestructureerde aanpak van laaggeletterdheid in de gemeente Stichtse Vecht.

Maar de ChristenUnie-SGP is zelf ook graag bereid hieraan een steentje bij te dragen. Langs deze weg vragen wij aandacht voor alfabetisering in Stichtse Vecht. Wij roepen maatschappelijke organisaties en instanties, vrijwilligersorganisaties, onderwijsinstanties en hulpverleners, die opereren op het gebied van taal of te maken (kunnen) krijgen met laaggeletterdheid, op zich te melden voor een platform overleg in het najaar. U kunt zich melden via het fractiesecretariaat.

Op deze wijze werkt de ChristenUnie-SGP tevens aan de concretisering van een de doelstellingen van de 'Verklaring van Maarssenveen' (te vinden op www.duurzamevecht.nl) die zij mede heeft ondertekend. Mensen van nu en daarmee volgende generaties helpen beter te functioneren in een samenleving, dat is duurzaamheid in optima forma.

Mocht u zich willen aanmelden voor het platform overleg in het najaar of meer informatie wensen neemt u dan contact op met de fractie van de ChristenUnie-SGP via e-mail fractiesecretariaat@stichtsevecht.christenunie-sgp.nl.

« Terug