Uitzichtloos maar niet hopeloos

Koffie.jpgzaterdag 15 juni 2024 14:21

De volgende morgen stond Henk voor de deur. 'Zal ik je zoon even naar school brengen dan drinken we daarna even een bakkie koffie en kijken we wat we gaan doen aan jouw situatie.'

'Ik kon mijn begeleider midden in de nacht bellen en bij hem uithuilen omdat ik het even niet meer zag zitten. Mijn man aan de drank geraakt en zijn baan kwijt. Mijn zoon die niet goed gaat op school. Mijn baas die mij de huid volschold omdat ik te laat op mijn werk kwam maar geen oog had voor mijn thuissituatie. En vanmiddag mijn weer een paar aanmaningen van schuldeisers. Ik lig wakker en zie er geen gat meer in. Gefrustreerd omdat het allemaal zo tegen zit. Mijn situatie is volkomen uitzichtloos. Zie ik het leven nog wel zitten? Zo trek ik het niet langer. Ik moet Henk bellen omdat ik nú een luisterend oor nodig heb. Al gauw ga ik tijdens het gesprek helemaal los. Ik geef alles en iedereen de schuld van mijn situatie, zelfs Henk moet het ontgelden.' De volgende morgen stond Henk voor de deur. 'Zal ik je zoon even naar school brengen dan drinken we daarna even een bakkie koffie en kijken we wat we gaan doen aan jouw situatie.'

Dit relaas is niet zo fictief als je misschien zou denken. Ik heb het zo ongeveer op deze manier gehoord uit de mond van een jonge moeder die dankzij Henk weer uitzicht en hoop kreeg. Het komt voor dat mensen in een uitzichtloze situatie terechtkomen. Soms door eigen schuld maar vaak ook niet. En het maakt in wezen ook helemaal niet uit hoe je erin terecht bent gekomen.

In dit verslag is Henk meer dan een hulpverlener. Henk is een geduldige vriend, die je altijd mag bellen, waar je je hart mag luchten, die wel tegen een stootje kan, die begrip heeft voor de situatie maar met kennis van zaken. Hij biedt hulp die in een uitzichloze situatie hoop brent.

We zien dat in sommige gevallen individuele inwoners of gezinnen niet verder komen met de dienstverlening van de gemeente. Maar een overheid heeft ook in deze situaties uitzicht en hoop te bieden. De gemeente heeft een geweldig uitgebreid aanbod aan ondersteuning. En iedereen zet zich maximaal in voor onze inwoners. Je zou kunnen zeggen een geweldige doos met legoblokjes je kunt het zo gek niet bedenken of er is een oplossing. Maar sommigen onder ons, die wel eens met lego hebben gespeeld, weten dat er soms van die bijzondere blokjes nodig zijn om het compleet te maken, zeg maar helemaal 'af'. Zo'n stukje dat niet bestaat. Van veraf een mooi bouwwerk, van dichterbij toch wat oneffenheden.

Soms is de behoefte meer dan het totale aanbod van de gemeente. Of de thuissituatie is een vraagstuk op zich. Dan is er iemand nodig die met een professionele blik maar als vriend voor een op de situatie gerichte aanpak kiest, je zou het maakwerk in plaats van maatwerk kunnen noemen.

(De naam Henk is fictief)

In de commissievergadering van 18 juni aanstaande komt de Kadernota 2025 aan de orde. Wij zullen daar aangeven dat we een beschieden bedrag in de begroting willen vrijmaken om de dienst 'Professionele Vriend' een kans te geven. Wilt u weten hoe we dit aankaarten, wat andere fracties daarvan vinden en hoe het college daar tegenover staat? Kijk dan naar deze commissievergadering via https://raadsinformatie.stichtsevecht.nl/Vergaderingen/Commissie-Bestuur-en-Financien/2024/18-juni/19:30 of kom naar Boom en Bosch in Breukelen. De vergadering begint om 19:30 uur.

« Terug

Reacties op 'Uitzichtloos maar niet hopeloos'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.